Jordi van Eijsden

Positieve intelligentie

Positieve intelligentie

Wil jij graag bewust positief in het leven staan?

Wil jij graag bewust positief
in het leven staan?

Ons brein kan onze grootste vriend zijn alsook onze grootste vijand. Met Positieve Intelligentie kun jij je brein meer gaan gebruiken als je grootste vriend want hoe beter jij in contact staat met je brein, des te betere beslissingen je kunt maken.

Positieve Intelligentie is een indicatie van de controle die jij over je brein hebt en in welke mate je brein in jouw belang handelt. Hiervoor wordt de tem PQ gebruikt. PQ staat voor Positieve Intelligence Quotient. Dit is een weergave van je Positieve Intelligentie Score, uitgedrukt in een percentage van 0 tot 100. Stel je hebt een PQ Score van 75, dan betekent dit dat je brein ongeveer 75% van de tijd effectief en behulpzaam is. In dit geval is je brein je dus aan het helpen in plaats van het te saboteren.

Wanneer de PQ Score lager dan 75% is, dan komen diverse saboteurs naar boven. Je innerlijke dynamiek wordt naar beneden gehaald terwijl een PQ Score van 75% of hoger juist een goed gevoel bezorgen. Deze mensen hebben meer zelfvertrouwen, presteren beter en hebben minder kans op burn-out klachten. Zowel werk- als privé voelen zij zich gelukkiger.

Positieve intelligentie en je eigen potentieel

Je eigen potentieel wordt bepaald door een heleboel factoren. Je cognitieve intelligentie (IQ) je emotionele intelligentie (EQ) en je vaardigheden, kennis, ervaring en sociaal netwerk. Het is je positieve intelligentie (PQ) die bepaalt welk percentage je van je potentieel daadwerkelijk benut. Door het verhogen van je PQ kun je terugkomende problemen sneller oplossen. Je durft meer uitdaging aan en je ziet meer mogelijkheden dan onmogelijkheden. Dit leidt tot een groter gevoel van succes, geluk en zelfvertrouwen.

Positieve intelligentie en je saboteurs

Je saboteurs in jouw brein zijn automatische gewoonten en gedachtenpatronen die tegen je werken. Ze hebben allemaal hun eigen geluid, overtuigingen en aannames. Al in de kindertijd ontwikkel je saboteurs om dreigingen die je ervaart, zowel fysiek als mentaal te overleven. Als volwassene heb je die saboteurs vaak niet meer nodig, maar ze hebben onbewust in je brein genesteld.

Er zijn 10 Saboteurs in ons brein aanwezig. De hoofd saboteur is de Rechter en deze heeft een negental handlangers:

 • De rechter
  Dit is de hoofd saboteur die ervoor zorgt dat je constant commentaar hebt op jezelf, maar ook vaak op anderen en op je omstandigheden. Hij is verantwoordelijk voor een groot deel van je angst, stress, boosheid, teleurstelling, schaamte en schuldgevoel.
 • De perfectionist
  De perfectionist is vaak te ver doorgeschoten in zijn hang naar perfectie, orde en structuur. Je wordt er nerveus en gespannen van en hij trekt je batterij leeg met zijn onnodige overtuiging dat het altijd beter kan. Hij doet je geloven dat perfectie het streven waard is, al is de prijs die je ervoor betaalt erg hoog.
 • De pleaser
  De pleaser wil geaccepteerd worden en om dat te bereiken zal hij voortdurend proberen anderen te helpen, te vleien, te redden of tevreden te stellen. Hierdoor verlies je je eigen behoeftes uit het oog. De pleaser laat je geloven dat je anderen een plezier doet, terwijl je indirect bezig bent om hun affectie en acceptatie te verkrijgen.
 • De streber
  De streber maakt je zelfrespect en eigenwaarde afhankelijk van voortdurend scoren en presteren. Altijd het oog op voornamelijk externe successen en niet op innerlijke criteria voor geluk.
  De streber kan een workaholic worden en laat je de feeling met behoeftes op het emotionele en relationele vlak verliezen. Hij laat je geloven dat je zelfacceptatie van prestaties en externe bevestiging afhangt.
 • Het slachtoffer
  Het slachtoffer zet emoties en temperament in om aandacht en affectie te krijgen. Dit resulteert in extreem veel nadruk op pijnlijke innerlijke gevoelens en kan tot martelgang leiden. Hij verspilt je mentale en emotionele energie en anderen voelen zich gefrustreerd, machteloos of schuldig omdat zij jou nooit lang tevreden kunnen laten zijn. Het slachtoffer laat je geloven dat je de meeste zorg en aandacht voor jezelf krijgt als je zielig bent.
 • De hyperrationele
  De hyperrationele richt jouw aandacht intensief en exclusief op de rationele verwerking van alles om je heen. Hij heeft geen geduld met de emoties van anderen en wil daar niet te veel tijd aan besteden. Als je onder invloed van de hyperrationele staat, kan je kil, afstandelijk of arrogant overkomen. Hij beperkt de diepgang en flexibiliteit van relaties op je werk en in je privéleven en intimideert minder analytisch ingestelde mensen. Hij laat je geloven dat rationaliteit de belangrijkste en nuttigste vorm van intelligentie is.
 • De waakzame
  De waakzame maakt jou intens en continu bewust van alle gevaren om je heen en wat er allemaal mis kan gaan. Hij staat voortdurend op scherp en heeft nooit rust. Dat resulteert in aanhoudende stress die jou en anderen uitput. Hij doet je geloven dat de gevaren die je bedreigen groter zijn dat ze lijken en dat je non-stop alert moet zijn.
 • De rusteloze
  De rusteloze is voortdurend op zoek naar nieuwe opwindende activiteiten en kan niet stilzitten. Hij geeft je weinig gemoedsrust en laat je zelden tevreden voelen met je huidige activiteit. Hij bezorgt je een stroom afleidingen die je aandacht afhouden van de dingen en mensen die er werkelijk toe doen. Anderen hebben vaak het gevoel dat ze de rusteloze niet kunnen bereiken. Hij laat je geloven dat je al het mogelijke uit het leven moet halen.
 • De controlefreak
  De behoefte van de controlefreak is om de leiding te nemen, de regie te voeren en hij wil dingen zo veel mogelijk naar zijn hand zetten. Hij maakt je nerveus en ongeduldig als hij de touwtjes niet in handen heeft. Volgens de visie van de controlefreak heb je de controle óf ben je die volledig kwijt. Hij zal je steeds doen laten geloven dat je hem nodig hebt om het beste uit de mensen om je heen te halen.
 • De vermijder
  De vermijder concentreert zich op een extreme manier op het positieve en aangename. Hij gaat lastige en onplezierige taken en conflicten uit de weg. Stelt vaak dingen uit, wat weer kan leiden tot uitbarstingen van sluimerende meningsverschillen die je uit de weg was gegaan en tot uitstel van dingen die moeten gebeuren. De vermijder laat je geloven dat je je problemen niet ontloopt, maar dat je gewoon positief bent.

De Wijze als je meest verstandigste kant

Terwijl je saboteurs je innerlijke vijanden vertegenwoordigen, staat ‘De Wijze’ voor je diepzinnige en verstandige kant. Dit is de kant die boven het innerlijk strijdgevoel weet uit te stijgen. Hij laat zich niet door de emoties van het moment laat meeslepen of valt ten prooi aan één of meerdere van zijn saboteurs. Elke uitdaging ziet De Wijze als een kans.

De vijf grote gaven van De Wijze zijn:

 1. Empathie en situaties met compassie en begrip tegemoet treden
 2. Exploratie om nieuwsgierig en onbevooroordeeld te verkennen
 3. Innovatie om nieuwe invalshoeken en originele oplossingen te bedenken
 4. Navigatie om de beste weg te kiezen die past bij je waarden en missie
 5. Activatie en knopen doorhakken zonder onrust en afleidingsmanoeuvres

 

Als je de Wijze bij diverse uitdagingen goed weet in te zetten, zal je merken dat je deze nieuwsgierigheid, compassie, creativiteit, vreugde, gemoedsrust en besluitvaardigheid kunt aanspreken, hoe moeilijk de situatie op dat moment is. Je komt er steeds meer achter dat je de saboteurs nergens voor nodig hebt, ondanks de mooie verhalen die zij je voorhouden om hun eigen bestaan te rechtvaardigen.

Hoe kan je je positieve intelligentie vergroten?

Met het programma ga je aan de slag door je saboteurs te verzwakken, je wijzen te versterken en je PQ Brein te trainen.

 1. Verzwak je saboteurs
  Om je saboteurs te kunnen verzwakken, moet je hun gedachtepatronen en emotionele patronen herkennen en gaan inzien dat ze je niet helpen. Leer om je eigen saboteurs te observeren en te benoemen op het moment dat ze zich melden. Leer om meer grip en controle te krijgen over je saboteurs met hun negatieve gedachtenpatronen. Probeer in te zien dat deze je niet zullen helpen en elimineer hun invloed zo veel mogelijk.
 2. Versterk je Wijze
  Je Wijze versterk je door over te stappen op toegankelijke perspectieven. Verschaf jezelf toegang tot de vijf gaven die hij gebruikt om elke uitdaging aan te gaan. De Wijze in jezelf zal je altijd betere oplossingen aandragen dan je saboteurs.
 3. Train je PQ brein
  Om te werken aan je persoonlijke intelligentie, moet je het verschil weten tussen je PQ brein en je overlevingsbrein (je persoonlijke overlevingsstrategieën die je toepast). Je overlevingsbrein heeft vaak al overuren gedraaid, terwijl je PQ brein is achter gebleven. Daar kan je aan werken. Elke van deze strategieën resulteert in een hogere PQ.

Boost
Performance

Improve
Wellbeing

Strengthen
Relationships

Hoe werkt het?

Met 15 minuten per dag leer jij met behulp van een app,  je mentale spieren (neurale paden) te ontwikkelen. Deze oefeningen zijn hapklaar om in je druk schema te passen en worden aangepast op de manier hoe jij jezelf saboteert.
 
Deze 15 minuten per dag worden opgesplitst in 5 keer circa 3 minuten waarbij jezelf ook nog tijdsindicaties kunt ingeven. Daarnaast krijg je iedere week een nieuw videofragment met het thema van die week. Dit videofragment duurt circa 1 uur en is ook in hoofdstukken ingedeeld zodat ook jij kunt bepalen of je hem in 1x bekijkt of in diverse keren.
 
De App van Positieve Intelligentie is Engelstalig.

Duur

6 weken

Datums

Start 1x per twee maanden

Locatie

Maastricht of online

Prijs

Op aanvraag

Aanmelden

Vul onderstaand formulier in om je aan te melden. Ik zal vervolgens contact met je opnemen.

Wij maken gebruik van cookies. Door het gebruik van cookies verbeteren we het gebruiksgemak voor jou als bezoeker en houden we statistische informatie bij. Meer informatie hierover vind je in onze Privacyverklaring.